Yogalärarutbildning
Holistic Being Yogalärarutbildning
holistic being yogalärarutbildning
Utbilda dig till holistisk och intuitiv yogalärare.
200 timmars yogalärarutbildning i fyra steg.
Nästa utbildning startar i Höör den 12-15 september 2024. Anmälan öppnar i januari.
Utbildningen hålls i en vacker yogashala i rogivande skogsmiljö mitt i Skåne där du som önskar också har möjlighet att bo i en mysig retreatstuga.
Du kan också gå utbildningen helt online. Du tar då del av inspelade föreläsningar och yogaklasser via en enkel kursplattform. För varje steg möts vi under en heldag på Zoom för att du ska få integrera det du lärt dig och öva på att undervisa.
Du får både en heltäckande yrkesutbildning till yogalärare och en personlig utvecklingsresa mot i liv i kontakt med din inre röst, din fulla kraft och din sanna livsväg.
Även du som redan är yogalärare och vill lära dig undervisa mer intuitivt och holistiskt och integrera element som mantrameditation, mytologi och filosofi i dina klasser är varmt välkommen.
-
mer om utbildningenmer om utbildningen
-
sagt av deltagaresagt av deltagare
-
ansökanansökan
Lär dig om och upplev yoga som system, tradition och tillstånd.
Utbildningen syftar till att ge dig en djupgående esoterisk och extatisk upplevelse av yoga. Du får utforska hur yogans redskap guidar dig till kontakt med din inre röst, din fulla kraft och din sanna livsväg.
Samtidigt som vi utgår från ett granskande förhållningssätt och nutida forskning när vi fördjupar oss i såväl yogans historia och mytologi som dess roll i vår samtida kontext. Du får helt enkelt uppleva yoga med både kroppen och själen, sinnet och intellektet.
Utbildningen är också en personlig resa. Du får fördjupa dig i vad yogans filosofi och mytologi betyder för dig som utövare och hitta din egen röst som lärare och ditt unika sätt att förmedla yogan. Du kan välja att gå utbildningen främst för din egen personliga utveckling, men sannolikt upptäcker du under resans gång hur roligt och givande det är att också förmedla yogan till andra!
kundalini: yin & yang
Det här är en så kallad post-lineage utbildning, vilket innebära att vi inte följer en särskild gurus läror. I stället uppmuntras du att vara i kontakt med din egen inre visdom och utforska hur du kan hålla space för dina deltagares upplevelse av ett tillstånd av yoga.
Positionerna vi utgår från har främst sina rötter i en fri form av kundaliniyoga, men inspireras av flera andra yogatraditioner och du får också utforska yinyoga och restorative yoga. Du har stor frihet att bjuda in element från de yogaformer du själv upplevt som värdefulla, och att utforska hur du kan integrera andra praktiker i din undervisning.
Utmärkande är att alla positioner utförs med stor respekt för varje deltagares unika kropp. Vi pressar inte in oss i positioner, utan övar oss i att intuitivt lyssna till våra kroppar och att uppmuntra våra elever att göra detsamma när vi undervisar. Eftersom vi utgår så mycket från upplevelsen i den egna kroppen, snarare än exakt linjering är detta en yogaform som även passar bra att både lära sig och lära ut online.
Vi strävar efter ett yogautövande som skapar inre frid och balans i kroppen, sinnet och själen, och för att nå dit bjuder vi in både yin- och yangelement. Vi stärker vår förmåga att vara mycket mjuka, inkännande och kärleksfulla mot oss själva. Samtidigt som vi också övar oss i att möta yttre och inre motstånd och att komma i kontakt med den enorma inre kraftpotential vi ofta inte ens är medvetna om att vi har.
FÖR veM?
Du behöver inte ha någon särskild förkunskap förutom egen erfarenhet av att utöva yoga. Utbildningen vänder sig till dig som med ett öppet sinne vill få en djupgående personlig upplevelse av yogans olika dimensioner och redskap för att vidareförmedla den upplevelsen. Däremot passar den mindre bra för dig som enbart ser yoga som en fysisk träningsform eller som vill få en omfattande utbildning i västerländsk anatomi.
innehåll
Nya datum och uppdaterd information om nästa utbilning kommer januari 2024
Steg 1, 28 september – 1 oktober, 2023
(För online-deltagare: 10 november på Zoom)
Grunderna i att undervisa holistisk och intuitiv yoga
Vi inleder utbildningen med att titta på allt det yoga är och kan vara, och vad det är som specifikt menas med holistisk och intuitiv yogaundervisning. Du får fördjupa dig i hur du i kontakt med kreativitet och flöde planerar, förbereder och leder yogaklasser och hur du skapar ett tryggt och tillåtande space för dina deltagare. Du får också utrymme att reflektera kring hur din egen regelbundna yogapraktik kan se ut och hur du blir trygg i lärarrollen.
Grunderna i meditation, pranayama, mantrameditation och andra former av meditation
Vi går i genom grunderna i meditation som redskap, både i din undervisning och i ditt eget liv. Du får ta del av teori, forskning och effekt. Men framför allt får du möjlighet att uppleva ett djupgående tillstånd av meditation. Gästläraren Susanna Mattsson är med oss under två av dagarna. Hon har med sig gitarr och harmonium och bjuder oss på magiska mantraupplevelser. Susanna delar också med sig av sin djupgående kunskap om mantra som redskap och väver in mytologiska berättelser i sin undervisning. Du får möjlighet att fördjupa din meditativa praktik och bekanta dig med mantran från olika traditioner, uppleva deras vibrationer i din kropp och effekten på ditt sinne. Lyssna gärna på ett smakprov av Susannas musik på Soundcloud. Vi kommer också att skaka och dansa och få uppleva av vad olika former av meditation öppnar upp inom oss.
Mudras, drishtis och bandas
Du får utforska några av yogans mest grundläggande redskap och uppleva hur de påverkar energiflödena i din kropp och ditt sinnestillstånd.
Asanas
Asanas/yogapositioner är en del av samtliga steg och som en del av utbildningen får du tillgång till en digital asanasbank med genomgång av ett stort antal yogapositioner. Under Steg 1 får du möjlighet att bekanta dig med asanabanken och hur du kan använda den när du börjar skapa dina egna yogaklasser.
Egen undervisning
Redan under första steget får du möjlighet att börja prova undervisa i en liten och trygg grupp. Detta för att du ska börja känna dig trygg i rollen som yogalärare och för att göra steget till att börja leda egna klasser mindre. Du får ta emot kärleksfull feedback med fokus på att lyfta dina styrkor. Detta är sedan ett återkommande inslag under hela utbildningen. De flesta känner sig nervösa inför det här inslaget, men efteråt är det en av de delar som är mest uppskattad. Däremot kommer du aldrig vara tvingad att göra något du inte känner dig redo för. Du kan alltid komplettera med extra uppgifter i efterhand för att bli certifierad. Viktigast av allt är att du känner dig trygg och får utvecklas i din egen takt.
Steg 2, 24-26 november, 2023
(För online-deltagare: 26 januari på Zoom)
Yogans historia, filosofi och mytologi
Du får ta del av vad modern forskning säger om yogans historia och utforska hur yogans olika filosofiska system och rika mytologi kan integreras i dina klasser och i ditt eget liv. Du får också en grundläggande förståelse för några av de texter du kan möta som referenser inom yogan, såsom Mahabharata (med fördjupning i Bhagavad Gita), Ramayana, Patanjalis Yoga Sutras och Devi Mahatmya, deras historiska kontext och vad de kan förmedla till oss idag. Gästlärare är Helen Andersson, som i många år fördjupat sig inom området. Du får även ta del av ett omfattande kompendium som Helen sammanställt.
Ritual och ceremoni
När vi tar del av yogans filosofi och mytologi gör vi inte det enbart genom vårt intellekt, utan också med hela vår varelse. Du får ta del av, och inspireras till att skapa, ritualer och ceremonier med utgångspunkt i yogans visdom. Vi får uppleva olika gudomars energier genom till exempel mantran och mudras. Därigenom får du en egen förkroppsligad förståelse som går bortom det som kan beskrivas med ord och bjuds in till en upplevelse av tillståndet yoga.
Gongbad och Soundhealing
Tillsammans med Helen får du också uppleva ett djupgående gongbad med flera olika soundhealinginstrument och en föreläsning om att använda gong, kristallskålar och tibetanska klangskålar i dina yogaklasser.
Steg 3, 1-3 mars, 2024
(För online-deltagare: 5 april på Zoom)
Österländsk anatomi
Du får en grundläggande förståelse för österländsk anatomi och yogans effekt på din energikropp. Vi går också igenom chakrasystemet. Gästlärare är Cristina Salmerón som är utbildad i Traditionell Kinesisk Medicin och arbetar med akupunktur och healing. Du får även ta del av ett omfattande kompendium som Cristina sammanställt.
Västerländsk anatomi
Du får ta del av vad samtida forskning säger om yogans effekter på vår fysiska kropp och vårt mentala välmående. Vi tittar på kroppen, hjärnan och nervsystemet. Du får också fördjupa dig ytterligare i hur du kan göra din klasser tillgängliga för människor med olika kroppar och olika fysiska och psykiska tillstånd.
Yoga Nidra
Du får uppleva guidad djupavslappning och ett tillstånd av så kallad yogisk sömn. Vi tittar på historia, teori och forskning om Yoga Nidra och djupavslappning, och du får lära dig grundläggande redskap för att förmedla detta djupt välgörande tillstånd till dina deltagare. Du får också öva dig på att skapa och leda Yoga Nidra.
Steg 4, 9-12 maj 2024
(På plats i Höör för alla som önskar alternativt online 1-2 juni)
Retreat i skogen
Vårt avslutande steg sker i formen av ett härligt retreat där vi även bjuder vi in skogens läkande kraft genom yoga och meditation utomhus, skogsbad och breath walk. Du får utforska hur naturen kan användas i din egen yogapraktik och undervisning. Vi kommer också att göra olika former av par- och gruppövningar. Boka gärna boende i retratstugan (mer information nedan) eller boka annat boende i närheten då en del aktiviteter även är förlagda kvällstid.
Mindfulness, känslomedvetenhet och delning som redskap i yogan
Vi fördjupar oss i fler redskap som du kan bjuda in i dina yogaklasser. Du får också möjlighet att fundera över om du har någon egen specialinriktning och prata om hur den kan integreras in i din undervisning.
Hållbar business för dig och för ditt företag
Du får möjlighet att reflektera kring marknadsföring och företagande, titta på skillnaden mellan att undervisa i studio och online, hur du kan planera kurser och utveckla din business med till exempel gravidyoga, paryoga, individuell yoga, barnyoga och olika workshoppar. Vi pratar också om känslomedvetenhet, självcoaching och självmedkänsla för dig själv i din roll som yogalärare.
Examensklasser
Under retreatet får du som vill blir certifierad yogalärare möjlighet att leda din exemensklass och ta emot kärleksfull feedback från övriga deltagare.
Avslutningsceremoni
Utbildningen avslutas med en ceremoni där du får ta emot ditt diplom och vi firar resan vi gjort tillsammans.
Tider
Alla dagar klockan 8.30-16.30 med lunch kl 12-13.30 På den avslutande retreathelgen kan vissa aktiviteter vara förlagda tidigare på morgonen och på kvällen.
För online-deltagare: fredagar kl 8.00-16.30.
Delningscirklar på Zoom
Mellan stegen ses vi online cirka en gång i månaden för att checka in, dela med oss och få möjlighet att reflektera och ställa frågor. Dessutom ingår två uppföljande cirklar efter avslutad utbildning, som är helt frivilliga, men som ger dig möjlighet att fortsätta vara del av ett sammanhang där du kan få stöd i din egen utveckling som yogalärare och planering av klasser och kurser.
Datum och tider för delningscirklar via Zoom för samtliga deltagare:
- 22 oktober kl 19-21
- 14 januari kl 19-21
- 25 februari kl 19-21
- 7 april kl 19-21
- 9 juni kl 19-21
- 25 augusti kl 19-21
kurslitteratur
Till varje steg får du ta del av ett kompendium som sammanfattar och fördjupar innehållet i steget.
Utöver det får du inför varje steg en gedigen lista med inspirerande litteratur inom de olika ämnena. Tanken är inte att du ska läsa samtliga böcker, utan att du själv, baserat på vad som intresserar och lockar dig, ska göra ett urval. Totalt läser du, och skriver en kort reflektionstext om, fem till åtta böcker beroende på böckernas omfattning och innehåll. Du har också möjlighet att föreslå andra böcker att lägga till på litteraturlistan.
Utöver litteraturlistan får du också förslag på filmer, TV-serier, poddar och onlinkurser. Tanken är att listan ska kunna inspirera dig under lång tid framöver.
Extra bonusar
Samtliga yogaklasser och föreläsningar spelas in och du har sedan fortsatt tillgång till dem under hela utbildningen.
Du är välkommen att utan extra kostnad delta på de yogaklasser som hålls online på HoliBeYoga.
Vi har även en sluten grupp på Facebook för delning, inspiration och kunskapsutbyte med de andra deltagarna.
Bonusföreläsning: Grunderna i att starta företag
Föreläsning med Melisa Milak, företagsrådgivare på En.visare som leder kursen Noll till Koll för kvinnliga soloprenörer. (Värde: 1995 kronor)
Bonuskurs: Planera din hemsida
Online-kurs med Andrea, webbdesigner på Visioon Studio. (Värde: 1995 kronor)
Bonusworkshop: Lyckas i sociala medier
Workshop om hur du skapar en strategi för ditt personliga varumärke och en plan för dina sociala medier. Inklusive mall att fylla i allt du behöver för att lyckas!
(Värde: 2995 kronor)
Lärare
Jag som är huvudlärare på utbildningen heter Ulrika Liard Wedin och jag har gått flera olika yogalärarutbildningar i Sverige, Indien och online, och har undervisat yoga sedan 2012. Min grund har jag i kundaliniyoga, men jag är också vidareutbildad i yinyoga, traumaanpassad yoga, Yoga Nidra, gravidyoga, paryoga, mamma-bebisyoga och barnyoga och är även doula och holistisk och intuitiv coach. Du kan läsa mer om mig och de utbildningar jag har gått HÄR.
Jag har grundat Holistic Being AB och yogastudion HoliBeYoga i Höör och sedan 2017 leder jag gravidyogalärarutbildningen I din fulla kraft tillsammans med Johanna Lindberg på Infinite Yoga Malmö.
Min yrkesbakgrund är som kommunikationsstrateg och marknadsförare och jag har bland annat arbetat som programchef på barnrättsorganisationen Barnfonden, hållbarhetskommunikatör på Lunds kommun, projektkommunikatör på Lunds universitet och kommunikationsstrateg och organisationsutvecklare på patientföreningen HOBS. I flera av mina roller har jag ingått i ledningsgrupper och haft personalansvar.
På utbildningen undervisar också följande fantastiska gästlärare:
Susanna Mattsson, mantra & mytologi
Cristina Salmerón, österländsk anatomi
Helen Andersson, mytologi, filosofi & sound healing
Läs mer om gästlärarna HÄR.
certifiering
För att bli certifierad yogalärare behöver du lämna in korta reflektioner kring 1-2 böcker per steg i utbildningen (totalt 5-8 böcker), göra ett skriftligt avslutningsprov, undervisa en egen klass samt lämna in ett klass- och kursupplägg.
För att bli certifierad behöver du ha deltagit i all undervisning. Blir du sjuk och missar undervisning kan du ta igen det på nästa års utbildningen alternativt, beroende på omfattningen, ta igen genom att se inspelade föreläsningar och göra extra uppgifter.
Investering
- Alt 1: Betalning av hela summan innan 25 september 2023: 33,000 kr (inkl 25 % moms)
- Alt 2: Anmälningsavgift 5000 kr, därefter delbetalning: 2500 kr x 12 månader, 30 september 2023 – 30 augusti 2024 (Totalt pris 35,000 kr inkl 25 % moms) OBS: Du får ditt diplom först när utbildningen är betald i sin helhet.
- Alt 1: Betalning av hela summan innan 30 september 2023: 26,000 kr (inkl 25 % moms)
- Alt 2: Anmälningsavgift 5000 kr, därefter delbetalning: 1900 kr x 12 månader, 30 september 2023 – 30 augusti 2024 (Totalt pris 27,800 kr inkl 25 % moms) OBS: Du får ditt diplom först när utbildningen är betald i sin helhet
Kostnad för dig som önskar övernatta i retreatstugan (gäller för samtliga steg inklusive avslutningsretreat)
- Enkelrum 600 kr per natt
- Del i dubbelrum 350 kr per natt
- Säng på sovloft: 300 kr per natt
Ansökan och frågor
Skicka din intresseanmälan till info@holibeyoga.se så får du en ansökningsblankett. Sista anmälningsdag är den 10 september.
villkor för avbokning
- Avbokning före start: avbokningsavgift 5000 kr.
- Ingen återbetalning för avbokningar på dagen före kursstart och senare.
Drabbas du av sjukdom eller skada som inte gör det möjligt för dig att påbörja utbildningen återbetalar vi hela avgiften, förutom 500 kr i administrativ avgift, mot uppvisande av läkarintyg. Om du skulle råka ut för sjukdom/skada under påbörjad utbildning som gör att du inte kan fortsätta utbildningen så flyttas din plats till nästkommande utbildning istället, men vi kan tyvärr inte återbetala pengar för påbörjad kurs.
Sagt av deltagare på utbildningarna
Du kan även utbilda dig till gravidyogalärare tillsammans med mig.